Park brake lite and ABS lite problem - DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
Closed Thread
 
Thread Tools
post #1 of 20 Old 10-13-2006, 10:39 AM Thread Starter
ppw_canada
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Park brake lite and ABS lite problem

Hi again, Once in a while my park brake lite and ABS lite come on for no apparent reason (always together). Is there a sensor i should check etc? Thanks!!
ppw_canada is offline  
Quick Reply
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 10-13-2006, 10:51 AM
Grantman31
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,168
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
It may refer to your rear speed sensor located on the rear axle differential pumpkin.
Grantman31 is offline  
post #3 of 20 Old 10-13-2006, 10:53 AM Thread Starter
ppw_canada
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Ok...read a bit and now i am sure to check the speed sensor on top of the rear dif. That makes a bit of sence being that i am now having trouble with the speed going on and off.
ppw_canada is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 20 Old 10-13-2006, 10:54 AM Thread Starter
ppw_canada
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Sorry Grantman, didn't see your reply. Thanks for the info!!!
ppw_canada is offline  
post #5 of 20 Old 10-13-2006, 11:09 AM
Grantman31
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,168
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Not a problem. Glad you found it out. Good luck!
Grantman31 is offline  
post #6 of 20 Old 10-22-2006, 09:55 AM
v-10power
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 48
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
just had the same thing. speedo wouldnt work till i hit 20-25 mph, abs lite and brake light on, trans slipping. replaced the speed sensor in the rear and everything is fine again. glad tranny wasent going..
v-10power is offline  
post #7 of 20 Old 11-17-2006, 11:24 PM
ROWDY69ER
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
HEY--my abs and brake light has been on,i changed the sensor on the differential,topped off the brake fluid,disconnected the battery to try and get the light off,and still they both stay on?--any ideas--thanks
ROWDY69ER is offline  
post #8 of 20 Old 11-18-2006, 04:00 PM
crazys182003
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 803
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
hey rowdy I would suggest you open up your rear diff and see if maybe you broke a tooth off your tone wheel. I had my ABS light on and brake and when I replaced the sensor it still came on. Opened my diff and found out I broke a lot of pieces b/c my clutch packs broke and they ended up breaking more.
crazys182003 is offline  
post #9 of 20 Old 11-19-2006, 04:12 PM
ROWDY69ER
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
hmm---would there not be a noise or anything if that were so---and how did you break yours off,by normal wear and tear or what,and one last thing--did that make the lights go off?----thanks
ROWDY69ER is offline  
post #10 of 20 Old 11-19-2006, 04:25 PM
Big Joe SS/T
GROUNDED
 
Big Joe SS/T's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 2,944
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Big Joe SS/T
Quote:
Originally Posted by crazys182003
hey rowdy I would suggest you open up your rear diff and see if maybe you broke a tooth off your tone wheel. I had my ABS light on and brake and when I replaced the sensor it still came on. Opened my diff and found out I broke a lot of pieces b/c my clutch packs broke and they ended up breaking more.

you wouldnt happen to have a pn for that wheel?
Big Joe SS/T is offline  
post #11 of 20 Old 11-19-2006, 08:31 PM
crazys182003
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 803
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
I broke my parts from driving around my construction site. I ended up hitting a rock and broke them. My mechanic said the clutch pack is a normal thing that does break but not the rest of the parts. Once I had everythign replaced and had my light reset it stayed off ever since. I didn't hear a noise while I drove it but when I was outside and had someonelse drive it I heard a whining sound but that was only after about 3-4 weeks of driving with my light on. I got a 2001 Dodge RAM 1500 318 5 speed. Here is a list of the parts I had to buy and replace alogn with their PNs.

PN# Description
52070340AB Seal-Drive Pinion
01820552 Bearing-Drive Pinion
01820551 Cup-Drive Pinion Bearing
52070427AB Seal-Axle Drive Shaft
05010884AA Sealer-RTV
03723148 Cup-Differential Side Bearing
03723149 Bearing Differential
05017438AA Bearing Drive Pinion
03507678 Spacer- Drive Pinion Bearing
04384227 Tone Ring- Sensor
0080754A Posi
04318060AB Lubricant- Axle
56028187AE Sensor- Wheel Speed
crazys182003 is offline  
post #12 of 20 Old 11-23-2006, 09:55 PM
bigbucks39
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
ive had the same poblem for about a year and a half now and just ordered the speed sensor, but i was wondering if that would have anything to do with the cruise control not working also?????
bigbucks39 is offline  
post #13 of 20 Old 11-23-2006, 10:18 PM
ROWDY69ER
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
MY new sensor on the differential did nothing for the light---i will check on the other stuff a little later---thanks
ROWDY69ER is offline  
post #14 of 20 Old 11-24-2006, 05:36 PM
satora
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 227
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by ROWDY69ER
MY new sensor on the differential did nothing for the light---i will check on the other stuff a little later---thanks

I am having the same problem...... where did you get your new sensor?

Thanks, Ted
satora is offline  
post #15 of 20 Old 11-24-2006, 10:33 PM
Big Joe SS/T
GROUNDED
 
Big Joe SS/T's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 2,944
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Big Joe SS/T
Quote:
Originally Posted by crazys182003
I broke my parts from driving around my construction site. I ended up hitting a rock and broke them. My mechanic said the clutch pack is a normal thing that does break but not the rest of the parts. Once I had everythign replaced and had my light reset it stayed off ever since. I didn't hear a noise while I drove it but when I was outside and had someonelse drive it I heard a whining sound but that was only after about 3-4 weeks of driving with my light on. I got a 2001 Dodge RAM 1500 318 5 speed. Here is a list of the parts I had to buy and replace alogn with their PNs.

PN# Description
52070340AB Seal-Drive Pinion
01820552 Bearing-Drive Pinion
01820551 Cup-Drive Pinion Bearing
52070427AB Seal-Axle Drive Shaft
05010884AA Sealer-RTV
03723148 Cup-Differential Side Bearing
03723149 Bearing Differential
05017438AA Bearing Drive Pinion
03507678 Spacer- Drive Pinion Bearing
04384227 Tone Ring- Sensor
0080754A Posi
04318060AB Lubricant- Axle
56028187AE Sensor- Wheel Speed

so that tone ring sensor is the actual ring itself and then the abs speed sensor reads the teeth on that. ill have to pull the pn for mine and see if it matches.
Big Joe SS/T is offline  
post #16 of 20 Old 11-25-2006, 01:59 AM
bigbucks39
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 12
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Hey Ted go to www.moparpartz.com and put in your info i think i ended up paying under $40 for it
bigbucks39 is offline  
post #17 of 20 Old 11-25-2006, 06:06 AM
crazys182003
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 803
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Big Joe SS/T
so that tone ring sensor is the actual ring itself and then the abs speed sensor reads the teeth on that. ill have to pull the pn for mine and see if it matches.
Thats exactly how my mechanic explained it to me. And sicne I had broke a few teeth off my tone wheel the abs sensor was not working properly.
crazys182003 is offline  
post #18 of 20 Old 11-25-2006, 01:38 PM
Big Joe SS/T
GROUNDED
 
Big Joe SS/T's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 2,944
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to Big Joe SS/T
well good news, the tone rings are the same from 97-06 so all that is needed in the rear end swap i wanna do is to put my sensor in that rear end.
Big Joe SS/T is offline  
post #19 of 20 Old 11-25-2006, 07:05 PM
satora
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 227
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by bigbucks39
Hey Ted go to www.moparpartz.com and put in your info i think i ended up paying under $40 for it
Thanks for the info.
satora is offline  
post #20 of 20 Old 03-19-2007, 11:06 AM
ronfire
Registered User
 
ronfire's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Langley B.C. Canada
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I had the same issue, found out with an ohmmeter that 1 of my front sensors was out. They are both the the same part number. went out and got a new one $$$$ went to replace the sensor and found I had a bad wheel bearing. More $$$$$$ later new bearing and found it comes with a new sensor. All is well now but wasted $100 on a new sensor because the bearing hub comes with one.

Ronfire

Silver 3500 Sport 6 spd. Alum. running boards, Pac Brake,2 pair set of air horns :SPIN Upgraded from my 2001 3500
ronfire is offline  
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to use most of our features, you must first register.
Please enter your desired User Name, your Email Address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
The registration process requires you to activate your membership by following a link in an E-Mail that will be sent to you immediately upon completing this form. You must enter a valid email address or you will not receive this activation code and you will NOT be registered. Your E-Mail address is NOT publicly available to anyone as policy.

AOL E-MAIL USERS: Please click HERE for important info pertaining to your e-mail address.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
brake and ABS lite on larry little 3G Dodge RAM - Drivetrain Talk 5 12-14-2005 04:44 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome