trailer brake controller question - DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 5 Old 08-16-2019, 09:04 AM Thread Starter
mikeandpebble1
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Question trailer brake controller question

first of all have a 99 ram 1500 bought a plug and play brake control and the plug and play harness do I have to run any other wiring from the front to the trailer plug at the bumper so that the trailer brakes will work have a 7wire plug at the bumper and it had the plug under the dash for the control haven't had a chance to pull trailer to see if the brakes work.
mikeandpebble1 is offline  
Quote Quick Reply
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 08-17-2019, 05:33 AM
Moparite
Registered User
 
Moparite's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5,121
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 396 Post(s)
You need to find the plug under the dash and wire the controller to it. If you have the trailer package(7 pin connector from the factory) that's all you need to do. If not you need to run wires.
Moparite is offline  
post #3 of 5 Old 08-17-2019, 07:30 AM Thread Starter
mikeandpebble1
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
found the plug under the dash have the control hooked up and mounted don't know if it had the 7 wire plug from the factory or not when I got truck it had a 4wire plug I took it out and got the 7 wire and 4 wire combination kit and plugged it in but haven't had anything with brakes hooked to it yet and wanted to know if I needed to run wires for the brakes. is there a plug some place to hook the brake wires to or do I need to cut and splice because I can't hook to the control.
mikeandpebble1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 Old 08-18-2019, 07:58 AM
Moparite
Registered User
 
Moparite's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 5,121
Mentioned: 4 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 396 Post(s)
If you have the plug under the dash then you should have factory towing package. It was the 7 pin connector not the 4. The 4 pin is just for lights.
Moparite is offline  
post #5 of 5 Old 08-30-2019, 04:59 AM
grace_gray
Registered User
 
Join Date: May 2019
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Here is an instruction https://www.allmoparparts.com/docs/82215040AB.pdf (source: https://www.allmoparparts.com). This is for 1500. Hope this would help you.
grace_gray is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to use most of our features, you must first register.
Please enter your desired User Name, your Email Address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
The registration process requires you to activate your membership by following a link in an E-Mail that will be sent to you immediately upon completing this form. You must enter a valid email address or you will not receive this activation code and you will NOT be registered. Your E-Mail address is NOT publicly available to anyone as policy.

AOL E-MAIL USERS: Please click HERE for important info pertaining to your e-mail address.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome