2003 Dodge Caravan - No Heat at Idle - DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
 HOME  FORUMS  GALLERY  GARAGE  TECH  CLASSIFIEDS  LINKS  MEMBER MAP  ARCHIVE  SPONSORS
INFO SITE HELP DODGETALK MERCHANDISE ARCADE TELL-A-FRIEND STAFF CONTACT US AUTO LOANS


DodgeTalk.com is the premier Dodge forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.Please Register - It's Free!
Go Back   DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums > Dodge Vehicle Forums > Dodge Caravan/Grand Caravan Talk > Dodge Caravan General Talk

Closed Thread
 
Thread Tools

kklblue
 
  2003 Dodge Caravan - No Heat at Idle - Posted: 10-28-2009, 12:29 PM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #1

I have a 2003 Dodge Grand Caravan 3.3. I do not get heat when I am warming up the car. It appears that I only get heat when the temperature gage is half way between C and H. When I drive its heats fine, but as soon as I park or idle it blows cold again.

A clue might be the air circulation button on the dash is suppose to light up when pressed in, mine blinks for a couple of seconds and turns off, it never goes on.

I have been told its 10 different things, as a divorced mom can someone help me narrow it down.

Thanks so much.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 

Wrenchgear
 
 Posted: 10-28-2009, 01:43 PM
Registered User
Joined: Jun 2009
Posts: 56
City: Heidelberg Ont.
State: ON
Status: Offline
Post #2

This is a guess / maybe something to look at...

The blend door in the heater box (behind the glove box) is vacuum operated.
- a vacuum line maybe partially off the vacuum motor not being able to operate it properly
- a vacuum line may have a hole in it (same as above)
- diaphram in vacuum motor is torn
- slide control that you adjust for warm/cold temp. leaking vacuum
- problem at vacuum line at engine area

Vacuum changes with engine speed. There maybe a vacuum canister on that van somwhere (I'm not sure where) and it may have a hole in it as well. You would lose the built up supply of vacuum (in the canister) when you're at a stop (idle) and the blend door moves letting more cold air in. When you take off from the stop, vacuum is built up again and the blend door moves and cuts off the cold air coming into the heater box resulting in more heat being blown through the vents.

Wrench
__________________
2001 GC Sport
1996 Intrepid

Last edited by Wrenchgear : 10-28-2009 at 01:50 PM.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

kklblue
 
 Posted: 10-28-2009, 01:46 PM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #3

I imagine that is something I can try and take a peek at myself?
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

hotrod_06010
 
 Posted: 10-28-2009, 02:36 PM
Registered User
Joined: Aug 2004
Posts: 189
City: Bristol, Connecticut
State: CT
Status: Offline
Post #4

Does the temp guage drop when you stop?
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

kklblue
 
 Posted: 10-28-2009, 02:51 PM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #5

You know I have never noticed. But I didn't notice anything out of the ordinary.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

hotrod_06010
 
 Posted: 10-29-2009, 07:09 AM
Registered User
Joined: Aug 2004
Posts: 189
City: Bristol, Connecticut
State: CT
Status: Offline
Post #6

if the temp guage drops when you stop, could be a sign that the thermostat is stuck open. This won't let the water sit in the motor to warm up. Gives you same problems you have, no heat at idle but heat as you drive.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

kklblue
 
 Posted: 10-29-2009, 07:58 AM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #7

Thanks for the responses, I have it at the dealership as we speak, will find out soon.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

Chiv
 
  Wink  Posted: 10-29-2009, 03:51 PM
Registered User
Joined: Oct 2009
Posts: 7
State: WA
Status: Offline
Post #8

you came to the right place to ask for help. While I am so new here I can not even post pictures yet, I can a sure you someone will look at this, and maybe then you will get a response. At least this is brought back to everbodies attention now.

-Chiv
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

grey day
 
 Posted: 11-03-2009, 05:03 PM
Registered User
Joined: Oct 2009
Posts: 17
State: ON
Status: Offline
Post #9

kklblue, please report dealer findings. I have 2005 with exact same issue!
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

kklblue
 
 Posted: 11-03-2009, 07:38 PM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #10

I just got my car back from the dealership and I am not sure I believe what they are saying, but it appears to be fixed.

Apparently my radiator has been leaking. I didn't notice because it ran down some shroud. That diagnosis doesn't make sense to me. They replaced the radiator and did some pressure testing and I do have heat now. But wouldn't I notice water or antifreeze on the ground.

Other finds was - replace power steering pump-rack n pinion. Not sure how to spell that.

Replace valve cover gaskets as they were leaking.

My check engine light was on because I had a small crack in a 4 inch pollution control hose. They replaced that.

They also realigned the car because of the rack n pinion (sp).

I did notice that my air circulation button on my dash still blinks and doesn't stay on . I am going to call them back on that.

I hope this helps. The tech said that knowing I only have 400 miles on my extended warranty they tried to get everything they could covered under this service call so I do believe they did.

Thanks

Kris
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

grey day
 
 Posted: 11-03-2009, 07:59 PM
Registered User
Joined: Oct 2009
Posts: 17
State: ON
Status: Offline
Post #11

I would never have thought my rad was leaking but maybe I'll have a closer look, guess it will be low on coolant if thats the case. As for the blinking light mine is also the same, think it only remains on when AC is running.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

kklblue
 
 Posted: 11-03-2009, 08:23 PM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #12

I haven't tried pressing that button when the AC is on. I will try that.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

kklblue
 
 Posted: 11-03-2009, 09:11 PM
Registered User
Joined: Mar 2008
Posts: 20
Status: Offline
Post #13

I just was playing with the air circulation button and figured out that if you have the right knob where the heat is directed turned all the way to the left so it comes out the vents in the dash then the air circulation light stays on.

If you turn that knob all the way back over to the right to the defrost position the light blinks and goes off.

So mine is working fine.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote
Closed Thread


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 G Caravan Heat problem cheapascanbe Dodge Caravan General Talk 0 11-24-2008 02:18 PM
2003 Dodge Ram 1500 4.7L Idle problems acroyer 3G Dodge RAM - General Talk 3 10-07-2007 11:58 AM
Engine Racing / Idle High 2003 Caravan SE sredworb Dodge Caravan General Talk 2 08-31-2007 03:22 PM
1994 Dodge Caravan- No Heat from Heater Kimmie Dodge Caravan General Talk 6 03-14-2005 09:49 PM
99 Dodge Caravan fan (for air, ac, and heat) grahamski Dodge Caravan General Talk 1 09-25-2004 09:57 PM



All times are GMT -5. The time now is 06:59 AM.





Privacy Statement