1993 Dodge Caravan Starting Problems - DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
 
Thread Tools
#1 Old 05-11-2004, 05:05 PM
lloydofpw
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Question 1993 Dodge Caravan Starting Problems

One day the car was running fine, next day it would turn over but it wouldn't start. We checked for a spark and got one. Thought it might be a fuel problem. Put in a new fuel filter and fuel pump and neither fixed the problem. It will start with excessive difficulty, and runs smooth while in park, but runs rough and sometimes stalls while in gear. Any thoughts on the problem would be greatly appreciated. Thanks you.
lloydofpw is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 Old 01-16-2005, 04:01 PM
Carlo
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Same Problem

I have the same problem with my '02 Caravan. I've searched the internet for answers and have found nothing definitive. Like you I have replaced the Fuel filter, New plugs and wires, When I pulled the plugs I noticed one of them was wet with gas so I thought it must be a leaking injector. Fuel pressure test held at 50psi no drop. Moved suspected injector but the problem didn't move. I also replaces the ignition coil pack but that didn't fix it.
Mine also smells of fuel at idle, is sometimes hard starting (usualy starts on the third attempt) and idles very rough in gear. I did read somewhere that it might be the crank position sensor. I will try that next. It does get expensive throwing parts at it like this though. Also no codes are set.
If you find the answer please let me know!
Carlo is offline  
#3 Old 01-16-2005, 06:43 PM
msw
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
hh

Last edited by msw; 01-16-2005 at 07:01 PM.
msw is offline  
#4 Old 01-16-2005, 10:18 PM
Dodgevanman
Do It In A Van
 
Dodgevanman's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Baltimore Hon!
Posts: 8,045
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Sounds like problems with the throttle position sensor or idle air control motor.

Nate Breece

1994 B250 Ram Van Conversion by Elk
5.2L Magnum

2008 Grand Caravan SXT
3.8L




Member of:
North Chesapeake Bay Vans, est. 1975
Dodgevanman is offline  
#5 Old 01-18-2005, 05:04 PM
Carlo
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Thanks for the reply. The idle air control motor seems to work fine. When doing a cylinder balance test the idle speed would react properly. I'm not sure about the throttle position sensor. Why do you think it might be that?
Carlo is offline  
#6 Old 01-18-2005, 07:35 PM
05es
Registered User
 
05es's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Escanaba,MI
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
a friend of mine had very similar with his caravan through a long trouble shooting session we found the egr valve stuck open it made the map sensor look like a low vacuum condition,adding fuel,making it run poorly.i would look in that direction... good luck....
05es is offline  
Closed Thread


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome