V10 stutter/shimmy/shake - DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
 HOME  FORUMS  GALLERY  GARAGE  TECH  CLASSIFIEDS  LINKS  MEMBER MAP  ARCHIVE  SPONSORS
INFO SITE HELP ARCADE TELL-A-FRIEND STAFF CONTACT US AUTO LOANS


DodgeTalk.com is the premier Dodge forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.Please Register - It's Free!
Go Back   DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums > Dodge Truck, SUV and Van Forums > Truck Engine Technical Forums Archive > 2.5L, 3.9L, 5.2L, 5.9L, V10 Tech

Closed Thread
 
Thread Tools

MikeBud
 
  V10 stutter/shimmy/shake - Posted: 02-13-2007, 04:33 PM
Registered User
Joined: Feb 2007
Posts: 1
Status: Offline
Post #1

Well, I've been dealing with this problem for over a year now. I'm thinking it's time to ask the professionals before I take it in and spend a couple hundred on diagnostics.

I've got a '99 Ram 2500 4x4 QC V10 Auto with 105k miles on it. The problem started all the sudden, no gradual transition.

Idle is ruff as if running on bad gas. When accelerating I get a continual stutter, not like a miss, its a lot more bone jarring than a miss or a cylinder cut-out. When cruising the stutter kinda goes away, although more noticeable accelerating (the more throttle the more noticeable). There's no power loss, when you step into it it takes off like a bat out of hell with the bone jarring stutters, even under a load. It almost seems ignition related.

Any ideas? break the news to me easy.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 

98QuadCabV10
 
 Posted: 02-14-2007, 08:54 PM
98QuadCabV10's Avatar
EPA's Worst Nightmare
Joined: Feb 2005
Posts: 1,663
City: Washougal, WA
State: WA
Status: Offline
View This User's Gallery View This User's Garage
View This User's Timeslip
Post #2

It sounds like an ignition or fuel problem to me. When is the last time you gave it a tune up? Only thing you need are 10 spark plugs and wires. There is no cap and rotor on the V10 engine. You should also check the fuel pressure. The pump could be going. Another thing to check would be the cat's on your truck. They could be plugged up. Being a V10 you can remove the cat's from your truck and run it without any problems unless your truck is a California model. Those have 1 cat ant a rear o2 sensor.
Let me know what you find.
__________________
1998 Ram Quad Cab 2500 Short Bed V10 4x4
C.A.I.
Headers.
SCT Tuner
3" SRB Lift
Fast Man TB
GM Push Rods
2" Leveling Kit
1.7 Roller Rockers
Exhaust: No cats, Flowmaster 50
Best Runs
60': 2.27
1/8th: 10.23 @ 68.56 MPH
1/4: 15.93 @ 85.7 MPH
0-60: 7.9sec

V10 Ram Club #1

Click For Info

View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

BigGreenV10
 
 Posted: 02-15-2007, 08:24 PM
BigGreenV10's Avatar
Big Green
Joined: Jan 2007
Posts: 8,318
City: Newark, Ohio
State: OH
Status: Offline
View This User's Gallery View This User's Garage
Post #3

my friend has a v10 and I have one they both have this miss or pulsing while driving
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

98QuadCabV10
 
 Posted: 02-16-2007, 07:05 PM
98QuadCabV10's Avatar
EPA's Worst Nightmare
Joined: Feb 2005
Posts: 1,663
City: Washougal, WA
State: WA
Status: Offline
View This User's Gallery View This User's Garage
View This User's Timeslip
Post #4

another cause of a shudder while driving could be the T-Converter. I know a lot of v8 trucks have had that problem.
__________________
1998 Ram Quad Cab 2500 Short Bed V10 4x4
C.A.I.
Headers.
SCT Tuner
3" SRB Lift
Fast Man TB
GM Push Rods
2" Leveling Kit
1.7 Roller Rockers
Exhaust: No cats, Flowmaster 50
Best Runs
60': 2.27
1/8th: 10.23 @ 68.56 MPH
1/4: 15.93 @ 85.7 MPH
0-60: 7.9sec

V10 Ram Club #1

Click For Info

View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

MN Dodge
 
 Posted: 02-23-2007, 12:28 AM
Registered User
Joined: Feb 2007
Posts: 1
City: Rice,
Status: Offline
Post #5

I am a new owner to a V-10 but mine runs great no shutter or shake and it has 108K on it. One thing I found out was that the number 5 and number 7 plug wires can not be run along side each other because they can give off inductive spark, spark travels from 5 to 7 when 5 cylinder fires and seven is on its compression stroke thus causing predetonation just make sure that number 9 plug wire runs between 5 and 7. I had to change this on mine it sounds like v-10's from 94 to 99 or 00 had this problem then they fixed it by putting 9 inbetween 5 and 7. Number 9 cylinder is on its exhaust stroke when five fires so if it does jump spark no harm is done. The coil towers are numbered so it is easy to figure out if they are run along side each other. Took me about 15 min. to move plug wires in wiring loom. Let me know if this solves the problem.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

V10POPPA
 
  v10 plug wire configuration - Posted: 03-06-2007, 07:39 AM
Registered User
Joined: Feb 2006
Posts: 2
Status: Offline
Post #6

Hey,
I had the exact problem back in 99 when i tuned my 97 2500HD up.
I couldnt figure out why the # 5, 7, 9 wires were mixed on the top half of the molded loom. I thought maybe it was human error, either the wires were applied on friday before shift change or early monday morning.
So, I stuck them in the loom as # 5, 7, 9 in that order. put everything back in place and started the thing up. wow! idle was ok but accelaration was ROUGH!
I called my pal down at the Dodge Garage and he told me the same thing.
so I went back outside, took 15 minutes to move the wires around an a few words of encouragement from my 6 year old later i fired it up again. runs fine.\
P.S.
all real trucks use 10 sparkeys!

mine is a 1997 2500HD 4x4 Laramie SLT model
488 v10 with the HD 5 spd NV 4500HD
NV 241HD T-case
hybrid DANA 80 rear anti spin and 70 front axles wit the 4:10's
HD trailer tow package
HD snow plow prep package
HD camper special package
HD service group package
HD electrical group package
ETC ETC ETC
I special ordered her new for $27,000 and my wife went nuts
oh well!
she got over it
hooked her up to my buddies 99 with the Cummins and a Cummins injector pump and some other mods.
That diesel never had a chanche
pulled her all the way down the street!!!!!
I still get the last laugh every once in awhile

Cheers!
C. Reid
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

BigBlackV-10
 
 Posted: 11-07-2007, 08:39 AM
Registered User
Joined: Oct 2007
Posts: 1
Status: Offline
Post #7

Did switching the plug wires fix your problem? Mine is doing the same thing now and my plug wires are ran correctly.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

gramol
 
 Posted: 11-07-2007, 06:25 PM
Registered User
Joined: May 2004
Posts: 827
City: Thunder Bay, Ontario
Status: Offline
Post #8

snap on scantool will tell you which cylinders are missfiring.....you can watch it as live data...........may not be enough to trigger a code..............takes 20% out of 200 ignition cycles to set a code..........once you know which ones are missfiring.......its up to you to figure out spark, fuel,lack of fuel,mechanical etc.
__________________
2000 dodge durango,5.9 L,4wd,cold air intake,clear corners,mechanic from canada(spend my days diagnosing and finding broken wires/bad modules),onboard laptop loaded with mitchell, alldata,autoenginuity among others
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote
Closed Thread


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
v10 sucking antifreeze greentoys 2G Dodge RAM - General Talk 13 06-03-2006 09:14 AM
98 V10 vs. 2000 V10 98QuadCabV10 2G Dodge RAM - General Talk 2 05-26-2006 07:53 PM
V10 Performance Chips Kilsram 2G Dodge Ram Performance Talk 8 04-27-2005 03:11 PM
V10 to Diesel Swap gdburch Diesel Tech 3 01-18-2004 08:31 PM
The V10 has been discontinued??? Bansheebob 2.5L, 3.9L, 5.2L, 5.9L, V10 Tech 7 05-17-2003 11:18 AM



All times are GMT -5. The time now is 06:34 AM.





Privacy Statement