06 Power Wagon Problem! - DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums
 HOME  FORUMS  GALLERY  GARAGE  TECH  CLASSIFIEDS  LINKS  MEMBER MAP  ARCHIVE  SPONSORS
INFO SITE HELP ARCADE TELL-A-FRIEND STAFF CONTACT US AUTO LOANS


DodgeTalk.com is the premier Dodge forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.Please Register - It's Free!
Go Back   DodgeTalk : Dodge Car Forums, Dodge Truck Forums and Ram Forums > Dodge Truck, SUV and Van Forums > Dodge RAM Power Wagon Forums (05 - Up) > 3G Ram Power Wagon Talk

Reply
 
Thread Tools

Frogfoot_433
 
  Exclamation 06 Power Wagon Problem! - Posted: 04-26-2006, 08:22 PM
Registered User
Joined: Feb 2006
Posts: 1
Status: Offline
Post #1

Hi all,

I have a month old inferno red, automatic, quad cab, 06 power wagon.

Last week while engaging the rear lockers I encountered a problem where the locker would engage but then disengage without me moving the switch back to the unlock position. I then had a service 4wd light illuminate on my dash. At the same time the light on the selector switch would alternate back and forth between locked and unlocked constantly blinking and never engaging one way or the other. After setting the switch back to the unlocked position, the light remained in the rear locked setting blinking and not unlocking. After shuting off the truck for about 30 minutes, I started it back up and the light on the switch was green in the unlocked position. I then was succesfuly able to engage and disengage the rear and front lockers. On the way back to my house I stoped by the car wash and power washed the truck. Nearly immediatly after starting the truck back up and placing it in drive the 4wd service light returned and the locker switch was green at the unlocked position but blinking orange in the rear locked position. Currently, this happens at random times while driving and sitting still with the engine running and sometimes while just in the on position with the engine off. While trying to engage the lockers now, they will not engage but the light just blinks orange in the unlocked position.

I took it in to my local dealership, where I got the truck, yesterday but they could find no problems. I do have an aftermarket stereo I installed a week after I got the truck (I'm an audiophile so dont burn me ),which they asked about, but I see no way that this could cause my problem, and no problems showed up for two weeks after I put it in. The stereo, amp, and two subs are the only mods I have other than a set of westin stepbars. The tech told me it was operating normaly and they had three guys check it out with no diagnosis. So I drove off knowing nothing was done and id be bringin it back soon. After driving 15 minutes the alarms went off again . I have searched on the forum and found a post from another member on his swaybar not reconnecting in which two others replyed saying there was a seal installed incorrectly on an electronics module on there power wagons. This sounded very similar to my problem. I dug up a service manual off a website and found some information on a final drive control module (FDCM) exclusive to the power wagons that controls the swaybar and lockers, which I think is the module they are talking about, but there is no information on where it is located. The swaybar disconnect works perfectly by the way. On the swaybar disconnect mechanism I noticed there is a large bundle of wires running to it and the harness appears to be the same as one shown in illustrations in the manual. Can anyone chime in on my problem or the location of this module so I can help out the tech guys at the dealer or try to fix it myself ?

This has been a kicka$$ truck otherwise and im hoping to get it out to our deerlease to do some offroadin soon.
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 

Renegade
 
 Posted: 04-26-2006, 08:27 PM
Renegade's Avatar
Big Black Power Wagon
Joined: May 2005
Posts: 586
City: Galveston Texas
Status: Offline
View This User's Gallery
Post #2

I think I am the guy you are talking about. I continued to have problems evey time it got wet and the lockers refused to lock. The module is actually inside the swaybar disconect housing so the dealseship replaced my ENTIRE SWAYBAR on my thid trip back. Now everything works great. the lockers lock and the swaybar disconnects like butter in less than 30 seconds.
__________________
No Truck
No Jeep
No Fun
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

mistertrustee
 
 Posted: 04-30-2006, 11:01 PM
mistertrustee's Avatar
Former Chevy Man
Joined: Jan 2006
Posts: 96
City: Southeast Idaho
State: ID
Status: Offline
Post #3

I had the same problem with mine.......the minute I picked it up for the stealership. They had done a dealer trade, so I didn't get to drive it before I bought it. Anyways, they had to order a new selonoid and locker for the rear, cause my rear locker wouldn't engage, and the rear locker light just blinked while I drove the truck, along with my service 4wd light staying on. After they installed the selonoid and locker, everthing has worked great. Hope this helps ya out.
__________________

2006 Dodge Power Wagon QCSB
Stock with 35 km2's

2009 Jeep Rubicon Unlimited

View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote

Powerubi Wacon
 
 Posted: 09-07-2010, 05:22 AM
Powerubi Wacon's Avatar
Registered User
Joined: Apr 2008
Posts: 779
City: San Bernardino County, CA
Status: Offline
Post #4

Frogfoot_433,
Did this problem ever get resolved?
I am experiencing the same thing with mine. Has nothing to do with moisture though.
__________________
2005 Dodge Ram Power Wagon- 5-spd, Mopar CD/Cassette radio, Superchips flashpaq, Magnaflow muffler, Airaid M.I.T., Goodyear Wrangler Duratrac LT315/70R17, locker bypass harness
2003 Jeep Wrangler Rubicon- 5-spd, Gale Banks Stinger exhaust, Rancho 2-1/2" springs, Rancho RS9000X shocks, Rancho RS5000 steering stabilizer shock, Goodyear Wrangler MT/R LT285/75R16
1998 Jeep Grand Cherokee 5.9 Limited- 4-spd, J.E.T. Stage 2 Module, Rancho 2" springs, Rancho RS9000 shocks, Rancho RS 5000 steering stabilizer
1968 Ford Mustang GT fastback- 3-spd
View Public ProfileSend a private message to %1$sSend email to %1$sFind all posts by %1$sAdd %1$s to Your Buddy List Reply Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Code List HERE: RAM MAN 2.5L, 3.9L, 5.2L, 5.9L, V10 Tech 3 01-20-2006 12:20 AM
Power Wagon Swaybar Problem? Rah 3G Ram Power Wagon Talk 12 09-13-2005 11:55 AM
Key Sequence for Codes on 04s scapegoat047 3G Dodge RAM - General Talk 10 03-05-2005 08:29 PM
Power Wagon Price Announed dodge_R/T13 3G Ram Power Wagon Talk 9 09-28-2004 08:25 PM
2005 Dodge Power Wagon dodge_dude Rumor Mill & Gossip Talk 2 06-30-2004 01:30 PM



All times are GMT -5. The time now is 08:04 AM.





Privacy Statement